Interessant

Fakta om rød skuldre hauk

Fakta om rød skuldre hauk

Den rødskulderske håk (Buteo lineatus) er en mellomstor nordamerikansk hauk. Det får sitt vanlige navn fra rødbrune eller rødbrune fjær på skuldrene til modne fugler. Ungfugger er farget annerledes enn foreldrene sine og kan forveksles med unge bredvingede og rødhale høge.

Rask fakta: Red-Shouldered Hawk

  • Vitenskapelig navn: Buteo lineatus
  • Vanlig navn: Rødskuldret håk
  • Grunnleggende dyregruppe: Fugl
  • Størrelse: 15-25 inches lang; 35-50 tommer vingespenn
  • Vekt: 1-2 pund
  • Levetid: 20 år
  • Kosthold: Kjøtteter
  • habitat: Øst-USA og Mexico; USAs vestkyst
  • Befolkning: Økende
  • Bevaringsstatus: Minste bekymring

Beskrivelse

Voksne røde skulderhauker har brune hoder, røde "skuldre", rødlige kister og bleke mage merket med røde stolper. Den rødlige fargen er mer uttalt hos fugler som bor i den vestlige delen av rekkevidden. Håkens haler og vinger har smale hvite stenger. Beina er gule. Ungfugler er for det meste brune, med mørke streker mot en buk i buken, og smale hvite bånd på en ellers brun hale.

Hunnene er litt større og tyngre enn hannene. Hunnene varierer fra 19 til 24 tommer og veier rundt 1,5 kilo. Hannene måler 15 til 23 centimeter lange og veier omtrent 1,2 kilo. Vingespennet varierer fra 35 til 50 tommer.

På flukt holder den rødskulderhauken vingene frem når de svever og kopper dem mens de glir. Hvis det flyr med raske slag ispedd glider.

Ungfugler er brune og buffe med streker på magen. cuatrok77 photo / Getty Images

Habitat og distribusjon

Røde skulderhauker lever både på øst- og vestkysten av Nord-Amerika. Den østlige befolkningen bor fra det sørlige Canada sør til Florida og det østlige Mexico og vest til Great Plains. En del av den østlige befolkningen er trekkende. Den nordlige delen av området er en avlssortiment, mens seksjonen fra Texas til Mexico er et overvintringsområde. I vest lever arten fra Oregon til Baja California. Den vestlige befolkningen er ikke-trekkende, selv om fuglen unngår høyere høyder om vinteren.

Håkene er skogfangrere. Foretrukne naturtyper inkluderer løvskog, blandingsskog og løvfall. De forekommer også i forstadsområder i nærheten av skogsområder.

Kart over den rødskulderske hauk året rundt (grønn), avlsrekkevidde (oransje) og overvintringsrekkevidde (blå).,. Scops / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Kosthold og atferd

I likhet med andre rovfugler er røde skuldrehauker rovdyr. De jakter etter syn og lyd, og søker byttedyr mens de ligger på en tretopp eller kraftlinje eller mens de skyver. De tar byttedyr opp til sin egen vekt, inkludert gnagere, kaniner, små slanger, øgler, fugler, frosker, insekter, kreps og fisk. Noen ganger kan de spise vassdrag, for eksempel hjortedrept hjort. Røde skulderhauker kan cache mat å spise senere.

Reproduksjon og avkom

Røde skulderhauker avler i skogkledde områder, vanligvis i nærheten av vann. Som andre haukere er de monogame. Courtship innebærer stigning, ringing og dykking. Displayet involverer enten paret eller bare hannen og forekommer vanligvis midt på dagen. Parring skjer mellom april og juli. Paret bygger et rede av pinner, som også kan omfatte mose, blader og bark. Hunnen legger tre eller fire flekkete lavendel eller brune egg. Inkubasjon tar mellom 28 og 33 dager. Den første kyllingen klekkes opp til en uke før den siste. Hatchlings veier 1,2 gram ved fødselen. Hunnen har hovedansvaret for inkubasjon og avl, mens hannen jakter, men noen ganger bryr hannen seg om eggene og kyllingene.

Mens de unge forlater reiret rundt seks ukers alder, er de avhengige av foreldrene sine til de er 17 til 19 uker gamle og kan være i nærheten av reiret til neste parringssesong. Røde skulderhauker blir kjønnsmodne ved 1 eller 2 års alder. Selv om hauk kan leve 20 år, overlever bare halvparten av kyllingene det første året og få lever til 10 år. Hekkerens suksessrate er bare 30%, pluss at fuglene møter mange rovdyr i alle livsfaser.

Bevaringsstatus

International Union for Conservation of Nature (IUCN) kategoriserer den rødskulderske høken som "minst bekymring" med en økende befolkning. Selv om han var rikelig før 1900, ble hauk og andre raptors truet opp til siste del av 1900-tallet. Bevaringslover, forbudet mot plantevernmidlet DDT, gjenvekst av skog og jaktforbud har hjulpet den rødskuldrende håk med å komme seg.

Trusler

Avskoging har redusert den rødskulderske haukens rekkevidde kraftig. Trusler mot hauk inkluderer forgiftning fra insektmidler, forurensning, hogst, kollisjon av kjøretøyer og ulykker med kraftlinje.

Kilder

  • BirdLife International 2016. Buteo lineatus. IUCNs røde liste over truede arter 2016: e.T22695883A93531542. doi: 10,2305 / IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22695883A93531542.en
  • Ferguson-Lees, James og David A. Christie. Raptors of the World. Houghton Mifflin Harcoat, 2001. ISBN 0-618-12762-3.
  • Rich, T.D., Beardmore, C.J., et al. Partnere i fly: Nordamerikansk bevaringsplan for landfugl. Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, 2004.
  • Stewart, R. E. "Ecology of a Hesting Red-Shouldered Hawk Population." Wilson Bulletin, 26-35, 1949.
  • Woodford, J. E .; Eloranta, C. A .; Rinaldi, A. "Nest Density, Productivity and Habitat Selection of Red-Shoulded Hawks in a Contiguous Forest." Journal of Raptor Research. 42 (2): 79, 2008. doi: 10.3356 / JRR-07-44.1


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos